Sedintele de judecata de la toate instantele din tara vor fi suspendate, incepand de astazi, pe durata nedeterminata, actiunile urmand sa aiba loc zilnic, timp de trei ore.
De doua zile magistratii de la mai multe judecatorii si tribunale nu au intrat in salile de judecata vreme de trei ore zilnic, nemultumiti ca sporurile pentru judecatori, procurori si personalul auxiliar au fost reduse, spun ei, cu 50% de guvern. Este vorba despre sporul de solicitare neuropsihica care, potrivit magistratilor, reprezinta 50% din salariul unui magistrat.
In fata deciziei Guvernului, magistratii din Bucuresti au dat saptamana trecuta in judecata Ministerul Justitiei, iar marti Curtea de Apel a Capitalei le-a dat dreptate in timp record, obligand, practic, Guvernul sa acorde in continuare respectivele sporuri. Alte instante din tara se pregatesc de gesturi similare. Procurorii sustin si ei indirect protestul judecatorilor, dar ministrul justitiei, Catalin Predoiu (foto), spune: "Nu sunt bani!". El a anuntat ca va ataca cu recurs la instanta suprema aceasta decizie data, remarcand "celeritatea" Curtii de Apel Bucuresti in privinta acestei solutii. Magistratii cer insa demisia lui Predoiu.
Pe de alta parte, ministrul justitiei a anuntat ieri ca a luat o serie de decizii "destul de dure" pentru angajatii ministerului, explicand ca nu poate sa ceara altora sa faca economii fara sa dea un exemplu. Este vorba despre o reducere a sporurilor intre 10 si 50%.
Bugetul ustitiei a fost diminuat la ultima rectificare bugetara cu suma de 61 de milioane de lei, din care 21 de milioane de lei reprezinta cheltuieli de personal. Inainte de rectificare, bugetul Ministerului Justitiei era de 1,9 mld. lei. Actiunea magistratilor - ei se mai plang ca bugetul Justitiei este subfinantat cronic - care ameninta cu proteste de durata - este fara precedent, in trecut doar grefierii