Liderii G8 (grupul celor mai industrializate state ale lumii, plus Rusia) s-au reunit ieri in Italia, in prima zi a unui summit dominat de criza financiara.
Intalnirea de trei zile, care se va incheia maine, se desfasoara in orasul L'Aquila, devastat in luna aprilie de un mare cutremur in urma caruia 300 de oameni si-au pierdut viata.
Roma era ieri "sub asediul" protestelor organizatiilor nonguvernamentale. Potrivit autoritatilor italiene, 36 de persoane au fost arestate, dupa ce protestatari mascati au blocat principalele strazi din capitala italiana. Peste o suta de activisti Greenpeace au escaladat furnalele a patru uzine italiene pe baza de carbune, cerand liderilor G8 sa lupte impotriva incalzirii globale.
Dincolo de atmosfera de protest de la Roma, premierul britanic Gordon Brown a venit "inarmat" cu propuneri concrete pentru rezolvarea crizei financiare, subiect discutat ieri. Planul de cinci puncte al premierului britanic cuprindea relansarea creditarii, reducerea volatilitatii preturilor petro-lului, oprirea protectionismului co-mercial, cresterea investitiilor publice si asigurarea locurilor de munca pentru cei tineri.
Administratia din Downing Street nr. 10 a semnat recent un acord prin care bancile salvate de stat de la faliment sa ofere credite de inca 70 de miliarde de lire sterline (81 mld. euro), iar Brown le-a cerut colegilor din G8 sa faca la fel.
G8 este format din SUA, Canada, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Japonia si Rusia.
Brown le-a atras atentia celorlalti asupra volatilitatii pretului petrolului si al altor materii prime, care a urcat din nou in ultimele luni (atingand 60 de dolari pe baril), desi cererea nu a crescut.
Principala disputa la summit a fost legata in prima zi de cresterea deficitelor bugetare. Daca Statele Unite si Marea Britanie au sustinut marirea acestora, German