Liderii ţărilor puternic industrializate din grupul G8, reuniţi ieri în Italia, avertizează că economia mondială se află în continuare în pericol, chiar dacă au apărut unele semne de stabilizare, potrivit unei declaraţii comune a summitului, citată de Reuters.
Concluzia moderat optimistă coincide cu cea formulată de Fondul Monetar Internaţional, care a spus că economia mondială începe să iasă din recesiune, dar că recuperarea va decurge încet şi că sprijinul guvernelor este încă necesar. Puţine iniţiative sunt aşteptate din Italia în privinţa recesiunii globale, în condiţiile în care G20, forumul care cuprinde şi economiile emergente, a preluat sarcina formulării unui răspuns adecvat la criza economică.
Liderii mondiali vor căuta însă soluţii pentru prevenirea unei noi crize a creditului. Dincolo de principalul subiect, agenda summitului de trei zile include însă şi discuţii pe tema schimbărilor climatice, a securităţii alimentare şi a Iranului. Condiţiile unei eventuale condamnări a Iranului de către statele din cadrul G8 nu erau întrunite ieri, potrivit ministrului italian de externe, Franco Frattini. „În ceea ce priveşte Iranul, vom găsi formula potrivită. Comunitatea internaţională trebuie să nu tolereze violenţele şi încălcarea drepturilor omului, aceasta este ceea ce contează”, a declarat el, referitor la criza postelectorală de la Teheran.
În epicentrul cutremurului
Summitul, la care participă preşedintele SUA, Barack Obama, cel rus, Dmitri Medvedev, dar şi liderii Italiei, Franţei, Germaniei, Canadei, Marii Britanii şi Japoniei, are loc în oraşul L’Aquila, lovit în aprilie de seismul care a ucis aproape 300 de persoane. Locul a fost ales în mod simbolic de premierul Silvio Berlusconi, care a dorit să-şi arate solidaritatea cu victimele cutremurului.
Mai multe replici au avut loc recent, i