Obtinerea unui credit bancar este, pentru multe firme care au apelat la fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii, un pas dificil.
Este si cazul lui Daniel Barbu, directorul firmei Usi Barbu Prod din Hunedoara, specializata in productia si comercializarea de usi pentru locuinte si care de trei ani a dezvoltat o activitate adiacenta, productia de suc natural de mere. Barbu a apelat la fonduri europene pentru a-si extinde activitatea de productie de suc natural de mere pe care il comercializeaza sub brandul Vital. "Pentru ca afacerea cu usi merge foarte bine m-am gandit sa investesc intr-un business nou, de productie de suc natural din mere. Este un business de viitor. Nu este o afacere rentabila acum, dar va fi in cativa ani", spune Barbu.
De la 5 la 50 de tone de suc de mere
Astfel, a achizitionat tehnologia pentru producerea sucului de mere din Germania si a amenajat o hala de productie de 130 de metri patrati. In primul an, Barbu a vandut pe piata autohtona 5 tone de suc natural in magazinele cu produse naturiste. "In al doilea an am reusit sa vindem 15 tone de suc, iar anul acesta 50 de tone. Am adus afacerea la un punct la care trebuia sa o cresc. Acesta a fost pasul in care m-am gandit sa apelez la fondurile europene", marturiseste Barbu.
El spune ca pentru a produce o cantitate mai mare de suc natural avea nevoie de un spatiu frigorific pentru a conserva merele pe toata perioada anului, de un spatiu de depozitare pentru sucul finit si de o presa automata. "Pentru ca nu dispun de un spatiu frigorific pentru pastrarea merelor, nu pot produce sucul decat toamna. Prin proiectul pe care l-am depus pentru fonduri de la UE voi achizitiona o presa moderna din Austria, pentru a ajunge la o capacitate de productie de 5 tone pe zi, si vom extinde cu 280 de metri patrati hala actuala pentru cele doua depozite: un spatiu frigorific pentr