Dana Sala este lector universitar și critic literar în devenire. Pe lângă construirea propriei cariere încearcă să își ajute studenții să-şi desăvârşească propria educaţie.
Dana Sala are tot timpul zâmbetul pe buze și o tonicitate aparte pe care le-o transmite studenților săi, chiar și atunci când temele literare dezbătute sunt dramatice. Pentru ea, la început a fost literatura. „Mi-a plăcut să descopăr poveștile și să le citesc singură. Buchiseala pe cont propriu și lumea poveștilor erau îngemănate”, povestește ea.
Ca multe fetițe și-a dorit să devină medic. A dat admitere la Liceul Sanitar, pe vremea aceea unul dintre cele mai bune din oraș. A participat la olimpiadele de română, obţinând premii naţionale. În clasa a XI-a, a hotărât să schimbe macazul. A început să învețe engleză cu o lună înainte de Revoluție, iar după absolvire a urmat Facultatea de Litere, specializarea română-engleză. Acum este colegă cu o parte dintre profesorii săi. „Nu m-am gândit să devin profesor, ci critic sau scriitor. Am hotărât însă să dau concurs pentru postul de preparator și am continuat”, povestește ea.
Catedră, satisfacții și sacrificii
Dana Sala predă din 1996. Ține cursuri de literatură universală, engleză, un curs opțional de Mimemsis, Artă și Imaginație în Literatură și Istoria dramaturgiei. Catedra îi oferă satisfacții enorme. „Facultatea m-a format nu doar profesional, ci și ca identitate. La rândul meu mă bucur să văd cum cuvintele pot să zidească oameni, care la rândul lor vor forma alte generații”, spune ea. Constată că studenții de azi nu mai învață ca generația ei. „Lumea s-a schimbat, iar asta se manifestă și în genurile literare și în așteptările unei lecturi, și evident în modul în care studenții se raportează la toate”, explică ea. Ei se confruntă cu tendința de a cădea în capcanele literaturii facile în defavoarea celei de sub