La retragerea din afacerea pe care a construit-o timp de zece ani si care l-a transformat in cel mai bogat om din Romania, Dinu Patriciu a primit din partea angajatilor Rompetrol o "gura de lup".
In forma unui semn de intrebare, "gura de lup" este un instrument de neinlocuit in orice rafinarie. Cu el se porneste o rafinarie si fara el nu se poate.
Cu toate acestea, in primele randuri din sala de conferinta a Petromidia, unde se aniversau si 30 de ani de la punerea in functiune a primei instalatii, se aflau in costume scrobite si stransi la gat cu cravate, noii proprietari cu ochi oblici ai unei afaceri care era considerata romaneasca si mai ales era perceputa ca fiind a unui roman. Spre deosebire de noii proprietari ai Petromidia, Patriciu purta un costum lejer de in si avea doi nasturi desfacuti la camasa.
"Alexandru Nicolcioiu (presedintele consiliului de administratie al Petromidia) este parintele rafinariei, iar eu am fost nasul", a spus Patriciu, intr-o sala plina de fosti sau actuali manageri din Rompetrol si de o gramada de angajati ai Petromidia, dupa o conferinta de presa in care s-au dezvaluit cu jumatate de masura planurile noilor proprietari unici ai grupului Rompetrol, kazahii de la KazMunaiGaz.
Vorbiti rusa?
A fost prima conferinta de presa la Rompetrol unde limba oficiala a fost rusa, iar cuvantul de deschidere nu l-a mai avut Patriciu, ci presedintele KazMunaiGaz, Kabyldin Kairgeldy.
"Buna seara, dragi domni si doamne", si-a inceput discursul presedintele KMG, citind de pe niste foi. "La 24 iunie am incheiat tranzactia pentru 20% din Rompetrol." Deja primele sprancene s-au ridicat in sala. "In decembrie 2007 a fost prima transa de rascumparare." Nimeni nu mai intelegea nimic. Dupa cateva momente de confuzie, Patriciu si-a pierdut cumpatul cerand inlocuirea imediata a traducatoarei care avea un puternic accen