În cinstea ilustrului concetăţean, în 1967, băcăuanii au dat numele de George Bacovia liceului pe care, cândva, acesta l-a urmat. Însă s-au răzgândit după 30 de ani şi l-au dat jos pe Bacovia de pe frontispiciu, revenind la numele de Ferdinand, purtat de instituţie în vremea când poetul era elev. Astăzi, de trecerea lui Bacovia prin liceu mai amintesc doar un amfiteatru şi o statuie ce şade tristă într-un tufiş.
Schimbarea numelui liceului din Bacovia în Ferdinand, în 1997, s-a făcut în numele istoriei - "veche şi foarte importantă" - lăcaşului, ne-a explicat Violeta Ursinschi, profesor de limba română şi responsabil de comunicare al instituţiei. Ca o compensaţie pentru faptul că s-a decis revenirea la vechea denumire de Ferdinand, amfiteatrul - "inima liceului, locul în care au loc cele mai importante evenimente" - a fost botezat George Bacovia, a adăugat profesoara.
"Motivul este politic. Era acolo un grup, să-i zic aşa, regalist. Oamenii aceştia voiau să reia denumirile vechi în mai multe locuri, dacă s-ar fi putut. Acel grup a făcut o anume presiune. Îmi aduc aminte că pe atunci lucram la Deşteptarea şi am încercat să combatem această ruptură, pentru că se făcea un pas înapoi, în acord cu un element din trecut, valoros pentru generaţia profesorului Al. Piru, a profesorului Rotaru, cei care erau familiarizaţi cu denumirea de «Ferdinand«", ne-a spus însă profesorul Constantin Călin. Deşi consiliul profesoral nu l-a mai plăcut, Bacovia rămâne poetul preferat al elevilor.
"Nu pentru că este din Bacău. Noi evităm în general să prezentăm poetul din perspectiva biografiei. Prezentăm curentul şi mai puţin date biografice, doar strictul necesar. Însă culmea, când sunt întrebaţi de ce le place, elevii răspund «pentru că este uşor». Este uşor de învăţat, este uşor de reţinut, este uşor să înţelegi simbolismul", spune profesoara Viole