În Ţările Scandinave (Finlanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Islanda şi micuţele Insule Faroe), pe lângă peisajele mirifice, ne putem bucura şi de o bucătărie specială. Aceasta e dominată de peşte, deoarece condiţiile climaterice aspre nu permit prea mult cultivarea legumelor, iar creşterea animalelor este şi ea destul de dificilă.
Însă vânatul foarte condimentat este des întâlnit pe mesele scandinavilor. Laptele şi produsele lactate sunt folosite în prepararea multor mâncăruri. Carnea de ren, fructele de mare şi fructele de pădure sunt şi ele specifice acestei bucătării. Sandviciurile sunt pregătite la orice oră. Masa caldă unică este servită pe la ora 18:00, iar în unele zone bucătăria restaurantelor se închide după această oră. Mâncărurile nu sunt servite într-o anumită ordine sau după un anumit criteriu. Pentru că nu au putut cultiva viţa-de-vie, popoarele nordice beau bere, cidru şi hidromel. Au şi o băutură făcută în casă, un fel de lichior aromat şi alcoolizat. Cum nici măslinul nu a putut fi cultivat, folosesc untura şi untul.
Delicatesă
Între peşti, somonul este considerat o delicatesă. Scandinavii îl gătesc în mai multe feluri: prăjit (stekt laks), fiert (kokt laks), afumat (rokt laks), marinat (gravet laks), în ciorbă (fisze suple) sau crud (laks tartar). În Ţările Scandinave se prepară de veacuri sardine, care ajung pe toate mesele Europei. Din meniurile scandinavilor nu lipsesc nici heringii (sild), codul (torsk), macroul (makrel), păstrăvii (orret) şi chiar carnea de balenă (hvall). Finlandezii prepară o plăcintă de peşte foarte bună, iar pe masa norvegienilor vom întâlni perişoare din peşte. În Scandinavia se găseşte şi aşa-zisul "caviar ieftin", făcut dintr-o specie de peşte - "Cyclopterus Lumpus".
Pâine irlandeză
Orice masă de peşte merge cu o pâine irlandeză. Clima umedă a Irlandei este motivul pen