Europa, Asia şi Africa... Trei continente scăldate de apele Mării Mediterane. Trei spaţii care împart aceleaşi ingrediente pline de savoare. Trei lumi, poate nu atât de deosebite.
Marea Mediterană uneşte din punct de vedere culinar civilizaţii de pe trei continente: Africa, Asia şi Europa. Aşa se face că preparatele ce se servesc în Egipt, Italia sau Maroc nu sunt chiar atât de diferite cum ar părea la prima vedere. Ingrediente, dar şi arome şi gusturi trec de o parte şi de alta a mării, călătorind ca pe aripi de pasăre.
Veneţia - la intersecţia lumilor
La începuturile istoriei, cei care deţineau controlul asupra apei deveneau în cele din urmă stăpânii care puteau schimba soarta regiunilor învecinate. Marea Mediterană a jucat de foarte multe ori rolul de "Tărâm al Făgăduinţei", de cheie care deschide multe uşi. Veneţia, deşi era port la Marea Adriatică, atrăgea ca un magnet corăbiile ce străbăteau Mediterana, aducând aici mărfuri de preţ. În Antichitate, Veneţia domina comerţul cu sare, având în acelaşi timp control asupra insulelor din Marea Egee (inclusiv Cipru şi Creta), dar şi asupra Orientului Apropiat. În acelaşi timp, cetăţi importante, ca Verona sau Bergamo, se bazau întru totul pe protecţia Veneţiei împotriva năvălitorilor. Spre sfârşitul secolului al XIII-lea, Veneţia era cel mai înfloritor, bogat şi tentant oraş din Europa. Cele peste 3.300 de corăbii (36.000 de marinari) străbăteau Marea Mediterană ajungând în Imperiul Bizantin şi lumea musulmană. Acest periplu între civilizaţii este evident în caracteristicile stilului arhitectonic al construcţiilor din cetatea lagunară, cât şi în preparatele pe care dogii, nobilimea sau cei mai simpli dintre oameni le aveau pe masă. Peştele, orezul şi legumele de tot felul (dintre care fasolea este foarte folosită) caracterizează bucătăria veneţiană. Baccalà Mantecato se prepară din c