Academia Română şi Fundaţia Panteonul României au dat ieri startul în cursa pentru construirea monumentului simbol închinat pomenirii şi cinstirii acelora care au contribuit la devenirea ţării, indiferent de etnie sau religie. Realizarea proiectului ar necesita peste 20 de milioane de euro, bani care vor fi stânşi exclusiv prin donaţii. La sfârşitul anului trecut se vorbea despre ridicarea unui Panteon, instituţie de reprezentare naţională, în care să-şi găsească locul cele mai înalte valori ale neamului românesc. Proiectul a fost amânat cu aproape jumătate de an, urmare a crizei financiare, dar şi a demersurilor administrative necesare înregistrării oficiale a Fundaţiei Panteonul României, organizaţie non-profit, constituită de Academia Română cu scopul de a coordona realizarea abiţiosului proiect.
Ieri, în Sala de Preziudiu a Academiei Române s-au reunit cei 27 de membri ai fundaţiei, în frunte cu academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, dar şi al Fundaţiei Panteonul României. Inaugurarea fundaţiei a presupus şi acordarea unor diplome prin care se recunoaşte implicarea membrilor fondatori în acest proiect.
SUGESTII ŞI RECOMANDĂRI
Fiecare dintre cei prezenţi a luat cuvântul în dorinţa de a face anumite sugestii legate de ridicarea monumentului sau recomandări în ceea ce priveşte personalităţile care nu ar trebui să lipsească din Panteon. Astfel, secretarul general al Academiei Române, academician Ioan Păun Otiman, şi-a exprimat speranţa că monumentul va reflecta un stil arhitectonic tradiţional românesc şi nu va fi doar o oglindire a clădirilor similare ce se regăsesc în Europa.
De asemenea, un loc de cinste printre cei care vor fi comemoraţi în acest Panteon ar trebui să revină Soldatului Necunoscut, Ţăranului, dar şi Învăţătorului român. Listele cu propuneri vor fi centralizate în toate filialele locale ale Funda