Autoritatile romane lucreaza la modificarea legislatiei adoptiei, urmand ca proiectul de lege sa fie gata in toamna. Recomandata de ONU, sustinuta de SUA si privita cu mari rezerve de UE, reluarea adoptiilor internationale se asteapta a fi transata prin decizie politica la Bucuresti.
Reluarea adoptiilor internationale, recomandata in urma cu o luna si de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, va fi o prioritate pentru Mark Gitenstein, nominalizat pentru functia de ambasador al SUA la Bucuresti si audiat marti in Senatul american. Pe de alta parte, seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, ne-a declarat ca, in prezent, se lucreaza la modificarea legislatiei in vederea identificarii problemelor aflate in sistem, urmand ca pana la sfarsitul lunii septembrie sa fie finalizat un proiect de lege. El a afirmat ca se va urmari in primul rand inlesnirea procesului de adoptie interna. "Va fi analizata si adoptia internationala, aceasta fiind o problema de decizie politica. Sunt o serie de probleme nereglementate, de pilda, rezolvarea situatiei in care cetatenii straini stabiliti in tara pot adopta, in timp ce cetatenii romani stabiliti in strainatate nu pot", a spus Panait.
Desemnat pentru functia de ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein a dat de inteles in timpul audierii sale din Senatul de la Washington ca va continua politica Statelor Unite in vederea reluarii adoptiilor internationale de catre Romania. "Reluarea adoptiilor internationale ramane o prioritate pentru Statele Unite, mai ales acele cazuri care se afla «pe conducta», cum s-ar spune. Nici nu imi pot imagina cat de sfasietor trebuie sa fie pentru niste parinti sa identifice un copil nevoias pe care doresc sa il ia in caminul lor, ca apoi sa sufere de pe urma anilor de separare, fara a avea nici o idee cand vor fi reuniti", a aratat Gitenstein. Comitetul O