Preşedintele Hu Jintao a renunţat la rolul de observator al lucrărilor summitului pentru a se ocupa de tensiunile din propria ţară. Liderii Grupului celor Opt estimează că există „semne de stabilizare“ a economiei, dar avertizează că „riscurile persistă“. CLICK AICI pentru FOTOGALERIE Mai citiţi şi:
Revolte în China: 10.000 de hani îi vânează pe uiguri
VIDEO Revolte în China: 156 de morţi şi 1.080 de răniţi
Revoltă etnică în China
Liderii SUA, Franţei, Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Canadei, Japoniei şi Rusiei s-au reunit ieri în oraşul italian L’Aquila.
Potrivit unei surse diplomatice citate de AFP, aceştia consideră că „situaţia economică globală rămâne incertă“ şi că „persistă riscuri pentru stabilitatea economică şi financiară“.
„Menţionăm unele semne de stabilizare a economiei ţărilor noastre şi credem că inversarea tendinţei va fi întărită când măsurile de sprijin îşi vor atinge din plin efectul„„, a declarat diplomatul, care a ţinut să rămână anonim.
Actuala criză economică, cea mai gravă după cel de-al Doilea Război Mondial, reprezintă una dintre temele summitului G8, care se încheie mâine.
Alte subiecte sunt legate de încălzirea globală şi situaţia politică din Iran. Ca semn al schimbării balanţei de forţe, cele mai multe lucrări ale summitului au fost extinse pentru a include şi puterile emergente: China, India, Brazilia, Africa de Sud, Mexic şi Egipt.
Gest fără precedent al lui Hu Jintao
Cancelarul german, Angela Merkel, declarase, la sosire, că va discuta cu preşedintele chinez Hu Jintao despre violenţele din ultimele zile din regiunea Xinjiang, cauzate de ciocnirile dintre uiguri - etnia majoritară în regiune - şi han, etnia majoritară în China. Potrivit autorităţilor, 156 de persoane au murit şi 1.080 au fost rănite.