De şapte ani este salvamar în regiunea nordică a Spaniei. Este profesor de înot şi a salvat peste 100 de spanioli de la înec Pasiunea pentru înot i s-a întipărit în suflet de mic copil, însă nu şi-a cultivat-o până la vârsta de 17 ani când a părăsit teritoriul României pentru cel spaniol. De atunci timp de câteva luni în fiecare an, pe perioada a şapte ani a fost salvamar în regiunea nordică a Spaniei, în Valladolid. „De mic mi-a plăcut foarte mult înotul. Când am ajuns în Spania m-am decis să urmez un curs de salvamari, ca să ajut oamenii”, spune Marian.
Timp de nouă luni a învăţat şapte stiluri de înot, a făcut performanţă, rezistenţă, moduri de salvare a oamenilor în apă şi imobilizare a victimei în caz de înot. „Făceam cursuri despre sistemul nervos şi osos al organismului, iar pe lângă asta de două ori pe săptămână aveam şi practică”, afirmă salvamarul.
Singurul salmavar
Din cei 23 de colegi din multe părţi ale Spaniei, a fost singurul care şi-a câştigat titlul de salvamar. „Eu nu fumam, nu consumam alcool şi făceam totul ca la carte, iar dacă ceilalţi nu puteau avea grijă nici măcar de ei, cum ar fi avut grijă de alţii?!”, mărturiseşte Marian Grigor.
Examenul de rezistenţă l-a susţinut la 13 grade, în apele Oceanului Atlantic. „ Şi de această dată am fost singurul care a intrat în apă. Ceilalţi au preferat să nu promoveze examenul, decât să intre într-o apă aşa rece”, continuă acesta.
A fost nevoit să înoate 200 de metri în mai puţin de patru minute, să înoate cu capul sub apă pe o distanţă de 50 de metri, să tracteze o victimă doar cu ajutorul picioarelor, să scoată o victimă agresivă din apă, toate acestea doar pentru a primi „titlul de salvamar”.
A salvat de la înec peste 100 de persoane
Timp de 7 ani a salvat oameni din apa oceanului şi a piscinelor din reg