Intalnirea G8 de saptamana asta din Italia parea mult mai interesanta in urma cu o luna. Atunci, bursele dadeau semne de revenire, analistii vedeau "ramurile verzi" ale cresterii economice itindu-se din criza, si toata lumea spera intr-un summit G8 triumfant.
Scenariul la care spera toata lumea nu s-a concretizat. In cel mai fericit caz, reuniunea ar fi trebuit sa decurga mult diferit, noteaza Guardian.
Da, toti am suferit de pe urma celei mai severe crize financiare din 1930 incoace. Da, toate economiile au fost cuprinse de recesiune. Dar acum lucrurile se imbunatatesc - am luat masuri pentru a ne salva bancile.
Apoi am redus dobanzile si ne-am coalizat la intalnirea G20 din Londra, in aprilie, pentru a pune laolalta un fond de 1,1 trilioane de dolari destinat ajutorarii economiilor fragile, in special cele est-europene.
Este limpede acum ca situatia s-a stabilizat si incepem sa ne revenim - acesta ar fi trebuit sa fie scenariul.
Ei bine, in localitatea L'Aquila, zilele acestea, atmosfera este cu totul alta, si pe buna dreptate. Fondul Monetar International a notat, la inceputul acestui an, ca cele mai serioase crize economice sunt cele care implica bancile, care afecteaza SUA si cele care au o mare intindere geografica.
Actuala criza indeplineste toate aceste conditii si este de-a dreptul ridicol sa-ti imaginezi ca revenirea va fi usoara si rapida.
S-au facut, e drept, eforturi din partea guvernelor. Pana acum, s-a reusit doar incetinirea declinului economic.
Adevarata revenire este inca departe. De ce? In primul rand, pentru ca este prea putina cerere.
Cele mai recente cifre arata ca in ultimele luni productia industriala a lumii a cazut mai putin decat la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009, insa aceasta usoara imbunatatire este rezultatul companiilor