Toleranţa magistraţilor faţă de actualul ministru de Justiţie, reprezentantul Executivului aflat în relaţie directă şi de responsabilitate cu sistemul judiciar, a ajuns la zero. Lipsa banilor pentru magistraţi şi sistem, în întregul lui, i-a făcut pe judecători şi pe procurori să ceară demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să blocheze cu orele activitatea de judecată şi să ameninţe că nu vor mai participa la birourile electorale. Protestele vor avea loc zilnic.
Asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi reprezentanţi ai mai multor instanţe de judecată din ţară au cerut, ieri, demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, din cauza actului administrativ de retragere a sporului de 50% de suprasolicitare neuropsihică. Preşedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Neacşu, a declarat acest lucru imediat după întâlnirea de la Curtea de Apel Bucureşti a asociaţiilor profesionale a magistraţilor şi a reprezentanţilor judecătorilor din instanţele din Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Braşov, Ploieşti şi Iaşi.
Adrian Neacşu a precizat că magistraţii ar putea boicota viitoarele alegeri care vor avea loc în România (alegerile prezidenţiale), pentru că judecătorii vor refuza de acum încolo să mai participe în schema birourilor electorale care se vor crea.
PROTESTE, ZILNIC, ÎN TOATĂ ŢARA
După protestele de marţi de la Bucureşti, Ilfov şi Timişoara, o parte din magistraţii ieşeni au întrerupt ieri activitatea de împărţire a dreptăţii timp de trei ore, între 11:00 şi 14:00, reclamând finanţarea deficitară din sistemul judiciar. Magistraţilor participanţi la protestul spontan li s-a alăturat şi personalul auxiliar, revolta declanşându-se pe fondul "acţiunilor guvernanţilor de sfidare a întregului corp de magistraţi şi a personalului din justiţie, prin subfinanţarea cronică a sistemului judiciar".
"Sporul de 50 la sută nu