Costurile mari, lichidităţile insuficiente şi strategiile slabe sunt principalele cauze ce duc la insolvenţa companiilor. Foarte mulţi manageri s-au îmbătat cu licoarea succesului în ultimii ani, când afacerile lor au înregistrat creşteri spectaculoase, iar acum nu ştiu cum să facă faţă crizei. Citiţi şi:
adevarul.es - Peste 87.000 de firme au dat faliment
Foarte multe dintre companiile din România nu au întocmit planuri realiste şi bine puse la punct de combatere a crizei financiare, motiv pentru care acestea riscă să intre în faliment.
Problema cea mai mare cu care se confruntă firmele din Europa şi, implicit, din ţara noastră, este cea a costurilor ridicate, 39% din falimentele din acest an fiind provocate din această cauză, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă A.T. Kearney.
Alte motive frecvente pentru care firmele intră în incapacitate de plată sunt lichidităţile insuficiente (38%), reacţia necorespunzătoare a conducerii faţă de criză (34%), conflictele la nivel de management (20%), criza din industrie (17%) şi problemele fiscale (4%), potrivit concluziilor studiului în care au fost analizate peste 1.200 de cazuri de insolvenţă la nivelul Europei.
Chiar dacă ne aflăm în plină criză financiară, doar 15% din companii şi-au creat o strategie de „restructurare sustenabilă“, informează studiul citat.
Oamenii de afaceri, fără colac de salvare
Cu toate că problemele sunt, în mare parte, legate de lipsa unor planuri concrete, majoritatea companiilor se concentrează pe măsuri la nivel operaţional şi reacţionează prin suplimentarea lichidităţilor (62%), cooperarea cu clienţii şi furnizorii (46%) şi aplicarea unor programe de reducere a costurilor (42%).
În România, majoritatea managerilor s-au bucurat în ultimii ani când companiile lor au înregistr