În judeţ sunt 24 de gropi de gunoi care, la această oră, trebuiau închise şi ecologizate. Autorităţile hunedorene au ascuns sub preş, până acum, problema referitoare la colectarea deşeurilor în judeţ.
Conform propriilor angajamente asumate sub semnătură cu Uniunea Europeană, judeţul Hunedoara trebuia la această dată să deţină două depozite ecologice regionale, trei staţii funcţionale de transfer deşeuri şi un sistem extins de colectare selectivă a gunoiului.
Mult în afara termenului
Potrivit Georgetei Barabaş, director coordonator la Agenţia de Mediu Hunedoara, recepţionarea celor două obiective ecologice, planificate a fi construite în judeţul Hunedoara, trebuia făcută la 1 ianuarie 2007. „Implementarea Planului Judeţean de Gestiune a Deşeurilor este întârziat cu doi ani şi jumătate. Nu există nici măcar o cupă de excavator scoasă pentru construirea deponeelor, sunt foarte multe gropi de gunoi care trebuiau închise demult, iar colectarea selectivă a deşeurilor este complet inexistentă”, a spus Georgeta Barabaş. Potrivit directorului coordonator, în judeţul Hunedoara sunt circa 24 de gropi de gunoi care trebuiau închise şi ecologizate până în acest moment.
„La Hunedoara groapa de gunoi de la Hăjdat trebuia închisă din 2006. Nu s-a întâmplat. Există 17 gropi de gunoi în mediul rural care funcţionează încă, deşi trebuiau închise. La Petrila şi Haţeg, închiderea haldei de gunoi nu e conformă cu normele”, a precizat oficialul. Unul din motivele acestei întârzieri, identificat de Georgeta Barabaş, este evitarea sistematică a fondurilor europene pentru implementarea strategiei de gestionare a deşeurilor.
„Suntem singurul judeţ din zona de Vest care nu a atras niciun euro din fondurile europene pe această direcţie. S-a mers pe ideea de parteneriat public-privat. Găsirea unui partener privat a î