"Pururea foamea-i tovarăşa omului leneş" Hesiod, poet antic grec
ANTONELA CRISTEA, FOCŞANI. Pentru un sirop de piersici deosebit aveţi nevoie de următoarele ingrediente: un kg piersici foarte coapte, 1/2 cană zahăr pudră, sucul de la două lămâi. Preparare: Spălaţi piersicile şi scoateţi-le sâmburii, apoi le pasaţi printr-o sită deasă. Adăugaţi sucul de lămâie şi zahărul. Amestecaţi bine cu o lingură de lemn, dregeţi de dulce şi apoi turnaţi sucul într-o sticlă. Păstraţi la frigider doar două-trei zile. Dintr-o cantitate mai mare de fructe puteţi pune sucul în sticle bine astupate şi apoi la fiert, într-un vas la bain-marie. Fierbeţi-le o oră, apoi lăsaţi-le la răcit până a doua zi. Scoateţi sticlele şi le păstraţi în cămară pentru la iarnă.
ALEXANDRA ULMUŞ, PITEŞTI. O băutură răcoritoare din vişine puteţi obţine din ingredientele: un kg vişine foarte coapte, o cană zahăr pudră, zeama de la o lămâie, 1,5 l apă minerală, votcă după dorinţă. Preparare: Curăţaţi vişinele de codiţe şi sâmburi, striviţi-le uşor într-un castron şi presăraţi jumătate din cantitatea de zahăr. Amestecaţi şi daţi la frigider. A doua zi striviţi bine fructele printr-o strecurătoare, apoi filtraţi sucul printr-un tifon. Trebuie să obţineţi cel puţin 500 ml de suc la un kilogram de fructe. Puneţi zeama de lămâie, restul de zahăr şi amestecaţi bine până se topeşte tot zahărul. Sfărâmaţi zece sâmburi de vişină, puneţi-i într-o legăturică din tifon şi o lăsaţi în sucul obţinut pentru o aromă mai puternică, apoi introduceţi sucul în frigider. După două ore, scoateţi săculeţul şi amestecaţi sucul cu 1,5 l apă minerală. Dregeţi de dulce. Serviţi în pahare glasate cu zahăr pudră, adăugaţi două vişine la pahar şi cuburi de gheaţă. Pentru adulţi, turnaţi 25 ml votcă la fiecare pahar, zeamă de lămâie şi ornaţi paharul cu