Guvernul chinez si liderii partidului comunist au hotarat joi ca persoanele care au provocat protestele de Xinjiang sa aiba parte de pedepse severe, iar ordinea in zona sa fie restabilita cat mai curand posibil, a declarat liderul chinez Zhou Yonkang.
Autoritatile au stabilit la intalnirea de joi ca principala prioritate este incetarea violentelor, in conformitate cu legile de protejare a persoanelor din toate grupurile etnice, a mai spus Zhou, informeaza Xinhuanet.
Cel putin 156 de persoane au murit, iar altele 1.000 au fost ranite in timpul ciocnirilor dintre uiguri si etnicii han, in capitala regiunii autonome din nord-vestul Chinei, potrivit unui bilant oficial.
Presedintele chinez Hu Jinatao a abandonat planurile de a participa miercuri la summitul G8 din Italia, pentru a putea gestiona violentele etnice din regiunea Xinjiang, care s-au soldat cu 156 de morti.
Ministrul de Externe chinez a anuntat ca presedintele Hu a plecat spre China, iar in locul sau a fost delegat consilierul de stat Dai Bingguo, informeaza Reuters.
Urmuqi, capitala regiunii Xinjiang, a fost izolata dupa ce mii de uiguri au iesit pe strazi cerand razbunare pentru violentele de duminica.
Beijingul a atribuit declansarea revoltelor dizidentei uigure, care i-ar fi indemnat pe uigurii locali sa-i atace pe membri ai etniei Han, chinezi de origine. In urma ciocnirilor, nu mai putin de 156 de persoane au murit, iar alte 1.000 au fost ranite.
Ciocnirile de duminica sunt cel mai dur episod de violenta etnica pe care China l-a vazut in ultimele decenii.
Televiziunea centrala CCTV a difuzat imagini cutremuratoare ale violentelor. Mai multi civili plini de sange zaceau intinsi pe pamant, iar mai multe masini si autobuze ardeau intens sau erau deja carbonizate.
Guvernul chinez si liderii part