Bancile locale mici ar trebui sa fie pilonii de sprijin ai tarilor cu venituri reduse, este de parere economistul sef al Bancii Mondiale, Justin Lin.
Cel mai important lucru pentru un sector financiar functional este sa serveasca unei economii competitive. In cele mai multe tari mai sarace, acest lucru inseamna concetrarea pe unitatile de productie, fermele si firmele mai micute.
Din aceasta cauza, institutiile financiare mamut, din statele dezvoltate, nu sunt potrivite unor piete cu venituri scazute.
"Bancile mici locale sunt cele mai bune entitati pentru a furniza servicii financiare companiilor si gospodariilor", spune Lin, intr-un comentariu pentru The Economist.
Romania, desi poate intra cu usurinta in randul tarilor cu venituri mai reduse, nu respecta deloc acest sfat al economistului sef al Bancii Mondiale. Astfel, pe plan local exista doar doua banci cu actionariat majoritar roman, anume Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica.
Spusele lui Justin Lin sunt confirmate de dezvoltarea unor tari precum Japonia, Coreea de Sud si China. Aceste state au reusit sa evite, de cele mai multe ori, recesiunile economice, de-a lungul dezvoltarii lor de la tari cu venituri foarte mici, la venituri mari.
Principalul ingredient al succesului a fost reprezentat de faptul ca nu s-au grabit sa se integreze in sistemele financiare internationale complexe, ci si-au infiintat propriile sisteme bancare simple, care sa raspunda perfect nevoilor mediului de afaceri si consumatorilor locali. De asemenea, nu si-au liberalizat piata pana nu au avansat aproape de nivelul tarilor puternic industrializate.
Un exemplu bun sunt si Statele Unite, unde bancile la nivel national nu au aparut decat dupa infiintarea unor companii industriale care operau in toata tara, la sfarsitul secolului 19. Pana atunci,