Conform statisticilor Institutului de Politici Publice, deputaţii din judeţ se clasează pe locul 24 pe ţară la capitolul „prezenţă la vot“, în timp ce senatorii abia pe locul 33.
Mulţi parlamentari botoşăneni par a-şi fi început mandatul cu o vacanţă, conform datelor unui studiu realizat de Institutul de Politici Publice. Majoritatea aleşilor sunt anonimi la capitolul „iniţiative legislative“, iar alţii abia au dat prin sala de şedinţe. Spre exemplu, deputatul Andrei Dolineaschi are o prezenţă la vot de numai 14%, el exprimându-şi opţiunea doar de 45 de ori, în condiţiile în care colegii lui mai silitori au contabilizat peste 300 de voturi.
Deputatul PNL Florin Ţurcanu are 130 de voturi exprimate, dintr-un total de 311. „Eu zic că mi-am făcut treaba. Poate uneori eram pe la comisii, pe la partid cu probleme organizatorice sau
m-am abţinut de la vot“, a spus Florin Ţurcanu. Cumulat, cei şapte deputaţi trimişi în Parlament de locuitorii judeţului Botoşani au avut, în jumătate de an, o prezenţă de 64%, clasându-se astfel pe locul 24 în ţară, la egalitate cu Bucureştiul.
La Senat lucrurile stau şi mai rău. Media pentru cei trei senatori botoşăneni este de 52%, aceştia fiind pe locul 33 în ţară. Senatorul Liviu Câmpanu are cea mai slabă prezenţă la vot, cu doar 48 de voturi exprimate dintr-un total de 213. „Fac parte din parlamentarii aflaţi în opoziţie şi de multe ori am fost prezent în sală, dar am refuzat să votez. Când cei de la putere nu au fost în stare să îşi asigure cvorumul, noi, opoziţia, nu am votat“, a explicat Liviu Câmpanu.
Parlamentar conştiincios
Deputatul Mircea Grosaru, reprezentant al minorităţilor, este cel mai bun parlamentar botoşănean. Are o prezenţă la vot de 99%, 44 de luări de cuvânt în plen şi 12 propuneri legislative. „Eu nu am lipsit şi promit că la fel voi face şi în continuare. Îmi rep