Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a analizat într-o şedinţă situaţia critică a sistemul judiciar. Într-un comunicat CSM consideră că revendicările magistraţilor şi procurorilor sunt justificate, şi că îşi găsesc temei în hotărârile judecătoreşti pronunţate, care au putere de lege şi trebuie executate. Sursa: Agerpres
Consiliul înţelege că România traversează o perioadă de criză financiară, dar face un apel la guvern şi parlament, pentru rezolvarea problemelor financiare din sistemul judiciar, astfel încât acesta să ajungă să funcţioneze măcar la un nivel de avarie.
"Înţelegem disperarea magistraţilor, dar fac un apel la calm şi la raţiune, am încredere în echilibrul şi responsabilitatea lor şi sper ca actul de justiţie să nu aibă de suferit. Consiliul Superior al Magistraturii rămâne alături de magistraţi în rezolvarea problemelor sistemului judiciar, în principiu, şi a drepturilor lor care nu au fost sau nu sunt recunoscute, deşi sunt consacrate prin lege sau prin hotărâri judecătoreşti", afirmă în comunicat preşedintele CSM, Viorel Virgil Andreieş.
A patra zi de proteste
Toate aceste afirmaţii au fost făcute în contestul protestului magistraţilor care azi, se află în cea de a patra zi în care bloghează, activitatea în instanţele de judectă.
Ieri, la protest s-au implicat 94 de instanţe din ţară, numărul celor care au refuzat să judece azi, între orea 9.00 şi 12.00 fiind şi mai mare, după ce instanţele din Curtea de Apel Galaţi s-au alaturat protestelor.
Conflict deschis între Curtea Supremă şi Ministerul de Finanţe
Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Lidia Bărbulescu, a încercat, azi, să ajungă la un acord cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, în urma deciziei de joi a Curţii de Apel, care a anulat adresa Ministerului Finanţelor P