Cum spuneam, Jean Francois Parot, actualul amabasador al Frantei in Guineea Bissau, sta de ani buni in fata unui birou diplomatic si, pe langa indeletnicirile functionaresti, viseaza frumos. Pe 4 martie anul acesta, a publicat volumul Inecatul din Grand Canal, iar cele 30.000 de exemplare ale tirajului initial s-au epuizat intr-o saptamana. Este vorba despre o continuare a aventurilor unuia dintre cei mai insoliti comisari de politie ai literaturii franceze de gen, un personaj de care publicul francez este patimas indragostit.
Iata cateva repere din biografia acestuia: a fost crescut in Bretania, la Guerande, de catre calugarul Le Floch. A studiat in localitatea Vannes, intr-un colegiu iezuit si apoi a devenit ajutor de notar in orasul Rennes. La debutul ciclului romanesc, in 1761, este trimis la Paris, cu o scrisoare de recomandare adresata domnului de Sartine, seful afacerilor secrete ale lui Ludovic al XV-lea, care tocmai a fost numit locotenent general de politie. Nicolas se pune in slujba acestuia si rezolva diverse afaceri criminalistice, ajutat de adjunctul sau, Pierre Bourdeau. Cele 7 romane de pana acum (care amesteca o sumedenie de personaje istorice reale cu unele complet fictive) urmaresc ascensiunea sociala a lui Nicolas (care ajunge, in cele din urma, comisar de politie), amorurile si umorile sale, in ultimele decenii dinaintea Revolutiei din 1789.
Cea de-a opta ancheta a lui Le Floch ("Inecatul…") se desfasoara in anul 1788, la curtea lui Ludovic al XVI-lea si in imprejurimile ei, iar descrierea epocii, a obiceiurilor mondene, culturale, culinare, vestimentare etc. are o precizie si o luxurianta care pot conferi, chiar si in lipsa tramei politiste, valoare romanului (intrucatva precum in romanele Claudiei Comastri Montanari, traduse si la noi, la editura All, care il au ca erou pe detectivul din Roma antica Publius Aurelius).
Cu