Inundaţiile din 2007 au schimbat viaţa a mii de oameni din Bacău, Vrancea, Galaţi şi Vaslui. După doi ani, înaintea alegerilor, autorităţile pun la cale un plan de reconstrucţie.
O parte din sinistraţii inundaţiilor care au lovit România în septembrie 2007, mai exact cei din Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Bacău nu au nici acum un acoperiş deasupra capului. Motivul principal: mare parte dintre materialele de construcţie alocate de guvern pentru reabilitarea celor aproape 3.500 de locuinţe afectate de viituri se află încă în custodia edililor locali.
Cel puţin aşa arată un proiect de hotărâre de guvern. Executivul pare că s-a gândit să rezolve totuşi situaţia acum, după aproape doi ani. Cu atât mai mult cu cât hidrologii nu exclud posibilitatea producerii de noi inundaţii, în următoarele trei luni. „Locuinţele nereparate după viiturile din septembrie 2007 vor fi reabilitate anul acesta”, a dat asigurări, ieri, ministrul dezvoltării regionale, Vasile Blaga, unul dintre iniţiatorii proiectului de act normativ.
El a avertizat că există şi alte zone în care nu fost refăcute nici casele distruse parţial sau total de inundaţiile din anii 2005 şi 2008. Autorităţile locale au găsit scuze pentru faptul că n-au împărţit nici până acum oamenilor lemnele, cimentul şi cărămizile cu care şi-ar fi putut reface locuinţele. „Nu s-au putut distribui pentru că cei care stăteau în casele distruse nu aveau acte de proprietate pe ele”, „unele persoane au renunţat la materialele oferite de stat” sau „oamenii au primit materialele, dar n-au avut bani de manoperă”, sunt cel mai des invocate.
„Dăm tot noi banii pentru manoperă”
„Noi, în Tecuci, mai avem circa 30 de case care nu au fost reparate. Oamenii nu au avut posibilitatea financiară să-şi refacă locuinţele. Statul a dat materiale de construcţie, iar proprietarul imobilului trebu