Pentru a doua oară în numai zece zile Guvernul a mai tăiat câteva zeci de milioane din bugetul de recapitalizate a CEC, singura bancă comercială deţinută de stat. Dacă iniţial guvernanţii au prevăzut în planul anticriză suma de 900 de milioane de lei, acum zece zile suma s-a micşorat cu 105 milioane de lei, ajungând la 795 de milioane de lei la sfârşitul lunii iunie.
Guvernul a decis miercuri printr-o ordonanţă de urgenţă, ca Ministerul de Finanţe să subscrie 753 milioande de euro la majorarea capitalului social al CEC Bank. Minusul de 42 de milioane de lei va fi încasat Fondul de Garantare a Creditului Rural, pentru a garanta certificatele de depozit acordate agricultorilor.
Recapitalizarea CEC a adus România în prim planul european în urma declaraţiilor acuzatoare ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului Emil Boc la adresa CE, declaraţii contrazise brutal de poziţia oficială a Comisiei. La sfârşitul lunii iunie preşedintele Traian Băsescu a declarat că guvernul trebuie să acţioneze fără a mai aştepta decizia „birocraţilor” de la Bruxelles, deşi Comisia Europeană a spus că România nu numai că nu i-a informat în ceea ce priveşte recapitalizarea CEC, ci, şi mai mult, a aflat singură de această măsură a Guvernului.
„Comisia a descoperit singură acest lucru şi serviciile informale ale Comisiei au fost cele care au contactat autorităţile române la mijlocul lunii martie în acest sens, şi nu invers”, se precizează în comunicatul oficial al CE, venit ca răspuns la acuzaţiile preşedintelui român. (A.G.)
Pentru a doua oară în numai zece zile Guvernul a mai tăiat câteva zeci de milioane din bugetul de recapitalizate a CEC, singura bancă comercială deţinută de stat. Dacă iniţial guvernanţii au prevăzut în planul anticriză suma de 900 de milioane de lei, acum zece zile suma s-a micşorat cu 105 milioane de lei, ajungând la 795 de milioane de le