Hunedoreanul s-a implicat activ în promovarea aşezărilor dacice din judeţ.
Profil
Născut - 2 martie 1954
Studii - În domeniul jurnalismului
Experienţă - De peste 15 ani, implicat în proiecte culturale
Familie - Căsătorit, doi copii
Vladimir Brilinsky se prezintă cu următoarele cuvinte: „Sunt dac până la moarte şi dincolo de ea”. În ultimii 20 de ani, hunedoreanul s-a dedicat în totalitate promovării unui adevăr ignorat, susţine el, de mulţi dintre conaţionali: strămoşii noştri au fost dacii, popor al cărui loc era în fruntea marilor civilizaţii, iar noi nu putem admite că suntem „urmaşii Romei”, ci ai poporului dac.
Vladimir Brilinsky a copilărit printre ruinele cetăţilor şi sanctuarelor din capitala regilor daci, Sarmisegetuza. Şi-a trăit adolescenţa fascinat de legendele de vitejie ale strămoşilor Burebista şi Decebal, iar de la începutul anilor 1990, lucrând ca jurnalist, s-a implicat activ în aducerea în prim-plan a unora dintre cele mai importante locuri care vorbesc despre istoria poporului român – siturile arheologice din Munţii Orăştiei.
Militant pentru cetăţile dacice
În acest timp, Sarmisegetuza Regia a devenit o a doua casă pentru Brilinsky. „Spre acele locuri am condus mii de oameni şi tot de acolo am cărat tone de gunoaie aruncate de turişti şi arheologi, ultimii prinşi îngropând mizeria şi deşeurile chiar în incinta locurilor sacre. Ca jurnalist, am atras atenţia de nenumărate ori faţă de situaţia incredibilă de la Sarmisegetuza, un loc lăsat în paragină, o stână fără câini în care fiecare face ce vrea şi nimeni nu răspunde de anomaliile care se petrec acolo”, a povestit Brilinsky, nemulţumit că arborii din jurul monumentelor se prăbuşesc peste ele, distrugându-le şi nimeni nu ia măsuri.
Românul de etnie dacă
Hunedoreanul a organizat până