Statele membre ale G8 (grupul celor mai industrializate state ale lumii, plus Rusia) vor continua, spun ele, sa ia masuri pentru a asigura cresterea economica, avand in vedere ca economia este inca slabita, potrivit unei declaratii adoptate la summit-ul din Italia.
"In timp ce exista semne de stabilitate, inclusiv o refacere a pietelor bursiere, situatia ramane incerta si exista inca riscuri pentru stabilitatea economica si financiara", se arata in declaratia adoptata la summit-ul G8, citata ieri de The Wall Street Jornal. Dincolo de aceste fraze, declaratia nu include nimic concret. Astazi sunt insa asteptate luari de pozitie mai aplicate din partea liderilor lumii - si au fost la summit nume grele ale politicii mondiale intre care Barrack Obama, Angela Merkel, Gordon Brown, Dmitri Medvedev, Nicolas Sarkozy sau Silvio Berlusconi.
Tarile G8 detin 44% din PIB-ul mondial si, de aceea, de la ele se asteapta semnale vii, in conditiile in care previziunile economice raman sumbre in ciuda unor semne de inviorare.
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca economia mondiala incepe sa iasa din recesiune, dar refacerea va fi lenta, iar guvernele trebuie sa continue sa sprijine activitatile. FMI a prevazut o scadere a economiei mondiale cu 1,4% in acest an. Potrivit unui raport recent al Fondului, institutiile financiare vor realiza mai putine operatiuni de write-down (operatiuni de reducere a valorii contabile a activelor). FMI a estimat pierderi de 4.000 de miliarde de dolari pentru anul viitor pentru companii, potrivit WSJ.
Liderii G8 au decis de asemenea
sa-si coordoneze pasii pentru a reface sistemul financiar, sa ajute bancile sa scape de activele toxice si sa asigure competitia la nivel mondial. Insa detaliile concrete nu au fost expuse.
Problema crizei financiare urma sa fie discutata ieri de G8 cu principalele cinc