Vitaminele sunt extrem de importante pentru buna functionare a organismului. Joaca un rol determinant in descompunerea substantelor nutritive pentru eliberarea energiei si de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica.
Carentele de vitamine pot afecta grav intregul metabolism. Organismul se va simti slabit, lipsit de energie, iar anemiile, scaderea fertilitatii si alte afectiuni grave care pot aparea si pot fi chiar fatale, informeaza healthcastle.com.
Fructele si legumele proaspete, consumate regulat, actioneaza precum un scut impotriva oricaror afectiuni, prin vitaminele continute. Produsele lactate, ouale, cerealele, pestele si carnea sunt vitale pentru mentinerea sanatatii.
Actiunea asupra organismului
Vitamina A contribuie la dezvoltarea structurii osoase, protejeaza pielea, mucoasele si vederea si are un rol important in metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor. Se gaseste in produsele lactate, oua, morcov, spanac, dovleac, rosii, cartofi, dar si in fructe.
Vitamina D mentine un nivel normal al calciului in organism si ajuta la dezvoltarea oaselor si mentinerea dintilor sanatosi. Este foarte importanta pentru copii, in perioada de crestere.
Expunerile solare (cu masura!) asigura organismului necesarul de vitamina D. Pestele gras este si el o sursa de vitamina D, dar si cerealele, ouale sau produsele lactate.
Vitamina C intareste sistemul imunitar, ajuta la absorbtia fierului, protejeaza ochii si este un antioxidant putenic. Citricele contin cea mai mare cantitate de vitamina C. Legumele verzi (salata, varza, broccoli, patrunjelul) si fructele acre, consumate proaspete, sunt o sursa sigura de vitamina C.
Complexul de vitamine B ajuta la formarea globulelor rosii, protejeaza sistemul nervos si, in cazul femeilor insarcinate, ajuta la dezvoltarea