Se pare că, sub numele de cod "Argo", Ernest Hemingway a fost unul dintre agenţii KGB-ului în America. De "trecutul de spion" al scriitorului s-a ocupat fostul ofiţer KGB Alexander Vassiliev în ultima sa carte semnată alături de John Earl Haynes şi Harvey Klehr. Volumul "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America" , editat la Universitatea Yale, dezvăluie că romancierul laureat cu Nobel s-a aflat pe lista spionilor pe care îi infiltrase KGB în Statele Unite ale Americii. Vassiliev afirmă acest fapt bazându-se pe arhivele de spionaj din vremea lui Stalin, la care a avut acces în anii 90.
Alexander Vassiliev, jurnalist rus şi fost ofiţer al serviciilor de informaţii, este autorul unui alt volum dedicat spionajului sovietic, "The Haunted Wood: Soviet Espionage in America" , bazat pe documente de arhivă, peste 1.000 de pagini de note ale KGB.
Se pare că Hemingway, descris ca un "spion diletant", a fost recrutat de serviciile secrete sovietice în 1941, înaintea unei excursii în China. Scriitorul şi-ar fi exprimat "dorinţa şi voinţa de a-i ajuta" pe agenţii sovietici din Havana şi Londra, ajungând să furnizeze, sub numele de "Argo", "informaţii politice", fără a exista, însă, un contact direct între el şi KGB, motiv pentru care legăturile au încetat definitiv după aproape un deceniu.
Ernest Hemingway (1899‑1961), un clasic al literaturii universale, a avut o viata extrem de tumultuoasă. Prieten cu Ezra Pound şi cu prozatorul Francis Scott Fitzgerald, a participat la ambele conflagraţii mondiale şi la Războiul Civil din Spania. În 1926, îi apare primul roman de succes, " The Sun Also Rises", o carte care descrie viaţa comunităţii americane din Europa. Printre titlurile care l-au făcut cunoscut se numără "A Farewell to Arms" ("Adio, arme"), din 1929, "For Whom the Bell Tolls" ("Pentru cine bat clopotele"), apărut în 1940 şi c