Fondurile mutuale au profitat din plin de pe urma reducerii apetitului pentru consum si a prudentei romanilor, generate de criza, reusind in primul semestru sa atraga aproape o zecime din sumele atrase de banci in depozite.
"Asistam la o schimbare a comportamentului de investitii. Pe fundalul crizei, fondurile mutuale, si in particular fondurile monetare, au putut fi mai bine auzite si mai vizibile pentru investitori pentru ca acestia au inceput sa se gandeasca la modalitati de a-si proteja banii de inflatie sau de deprecierea monedei nationale, si mai putin la obtinere de creditare si consum", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de adminstrare Erste Asset Management.
Cele 53 de fonduri mutuale au raportat subscrieri record de 1,13 mld. lei in prima jumatate a anului, performanta realizata in principal prin aportul a cinci fonduri monetare care au atras de la investitori mare parte din suma, respectiv 981,1 mil. lei. Sumele intrate in fondurile mutuale sunt comparabile cu sumele noi depuse de romani in depozite bancare, principalul competitor al produsului investitional. Potrivit celor mai recente informatii disponibile, romanii au depus 8,6 mld. lei in depozite bancare in primele cinci luni ale anului, ducand astfel la aproximativ 10% ponderea sumelor intrate in fonduri din depozitele noi atrase de banci.
"Alaturi de faptul ca investitorii sunt mai chizbuiti si se gandesc tot mai mult cum sa economiseasca, faptul ca piata imobiliara nu va mai aduce randamente asa de mari ca in trecut, va indrepta tot mai multi investitori sa descopere fondurile mutuale. De asemenea, cred ca intr-un interval de un an sau doi, o parte din sumele investite in produse foarte sigure, cum ar fi titlurile de stat sau casetele de valori, vor merge spre instrumente financiare cu un grad mai ridicat de risc, asemeni fondurilor mutuale, fie din dorinta de diver