44 de proiecte bihorene vor fi realizate în parteneriat cu localități din Ungaria, județul urmând să primească 45,625 milioane de euro prin programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria.
Radu Țârle, președintele consiliului județean, spune că o treime din sumă este pentru proiecte de infrastructură, urmând să fie realizate sau reabilitate drumul transfrontalier Tămășeu-Kismarja, o pistă de biciclete până în Berettjoujfalu și altele. Salonta va realiza un sistem comun de colectare și pretratare a deșeurilor valorificabile, iar comuna Curtuișeni va realiza o rețea de canalizare.
Comunele Lugașu de Jos, Ciumeghiu, Vadu Crișului, dar și orașele Beiuș și Săcuieni au proiecte eligibile pentru realizarea unor incubatoare de afaceri, centre de servicii și un centru interregional de coordonare a proiectelor. Alte fonduri europene vor fi atrase pentru realizarea unui laborator mobil de medicină legală pentru situații de urgență în zona transfrontalieră, pentru utilizarea apei geotermale la Săcuieni sau pentru pregătirea ghizilor pentru turismul rural.
„Proiectele au fost realizate de comune, Universitate și organizații neguvernamentale. Consiliul județean le-a oferit consultanță și le-a sprijinit prin vot, trecând o parte din proiectele respinse în rândul celor eligibile”, a precizat Camelia Indrieș, membru în comisia mixtă de evaluare a proiectelor.
Consiliile județene Bihor și Arad caută acum parteneri maghiari pentru localitățile Moneasa și Lunca pentru realizarea unui drum care ar scurta distanța dintre zonele turistice Beiuș și Moneasa cu 80 de kilometri.