Grabiti-va sa va bucurati de el cat mai puteti: ciobanasul mioritic e pe cale de disparitie. In curand vor intra in vigoare normele europene privind calitatea lactatelor si, se pare, romanii nu au nici o sansa in fata concurentei externe. La cerintele dure ale Uniunii, se adauga criza mondiala, care i-a lovit in plex pe procesatorii de lactate, silindu-i pe unii sa-si inchida portile. Stam atat de prost la acest capitol, incat branza romaneasca a ajuns sa fie facuta din lapte unguresc.
Cand au ajuns americanii pe Luna, au vazut pe unul care se plimba pe acolo si dupa clop au descoperit ca era un cioban din zona Marginimii Sibiului. Uimiti, l-au intrebat ce cauta acolo, cu ce a venit.
- Cu Branza.
Un magazin in Bucuresti, aproape de bulevard, face furori. Lumea se inghesuie in micuta dugheana sa cumpere telemea, cas si urda din magura Cibinului. E ieftin si bun, si in plus, Nicusor, baiat din Jina Sibiului, are un zambet smecher si un miros de stana care imbie pe oricine. "Se simte diferenta ca e un produs natural, prelucrat cum trebuie si nicidecum facaturile astea care sunt la noi pe piata."
Dar la sfarsitul acestui an intra in vigoare normele europene. Daca laptele nu corespunde cerintelor, taranul roman nu-si va mai putea vinde produsele nicaieri. Nicusor nu simte, dar la Bruxelles i s-a scris deja destinul. Lunile de afacerist prosper ii sunt numarate. Cel putin in domeniul branzei.
Nicusor Sterp a inceput sa cucereasca clientii bucuresteni pe strada. Cateva luni si-a vandut branza prin intersectii, pe unde apuca. Apoi a gasit un spatiu, langa biserica, sa-i ajute Dumnezeu, si impreuna cu sotia au decis sa intre in legalitate. Par sa se descurce de minune intr-un moment in care, in jurul lor, producatorilor de lactate mari, care altadata l-ar fi putut inghiti ca pe o bucatica de cas, le-a stat dumicatul in gat. Criza