Companiile private din energie au reusit sa atraga pana acum fonduri de peste doua miliarde de euro de la banci, mai mult decat orice alt domeniu din economie.
Electrica, unul dintre cei mai mari jucatori din piata distributiei si furnizarii de energie electrica, ar putea primi "o gura de aer proaspat" sub forma a peste 120 de milioane de euro, daca se va intelege cu cehii de la CEZ in ceea ce priveste renuntarea la pachetele minoritare de actiuni pe care le mai detine in companiile rezultate din fosta Electrica Oltenia.
Acestia ar fi primii bani pe care energia de stat i-ar primi anul acesta, in contextul in care solicitarile de credite la institutiile bancare inca nu au primit vreun raspuns. Singurul mod de a atrage bancile in acest domeniu sunt investitiile greenfield, cu tehnologii noi, nu "carpelile neprofitabile" cred specialistii.
"Energia este in toata economia, iar picajul acestui sector are o inertie mai mare comparativ cu alte industrii. Energia nu este cum sunt constructiile, ci are o rezistenta mai mare la mediul economic actual. De aici vine si disponibilitatea bancilor de a finanta in continuare acest sector. Si in perioadele de relansare, segmentul energetic este cel care-si va reveni cel mai rapid", este de parere Ion Lungu, directorul general al CEZ Trade, companie care se ocupa de tradingul de energie din cadrul CEZ.
Cehii au primit anul acesta 262,2 milioane de euro de la un consortiu de banci pentru finantarea proiectului eolian de 600 MW pe care-l fac in Dobrogea, si sunt in discutii cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru alte 200 de milioane de euro pentru acelasi proiect.
Banii merg la companiile private
Intre timp, companiile de stat de energie din Romania nu au atras niciun credit major anul acesta, desi mai toate pornind de la Hidroelectrica si pana la complexurile energetice si-au an