Bihorul este unul dintre cei mai mari producători și consumatori de miere din țară
Apicultorii bihoreni sunt optimiști pentru anul acesta. Producția de miere de salcâm este bună, cea de floarea-soarelui se anunță la fel.
Prima recoltă de miere de anul acesta mulțumește pe toată lumea. Cei circa 700 de apicultori au obținut o producție de 15 kilograme de miere de salcâm pe familie și sunt peste 35.000 de familii de albine în Bihor, ne iformează Vasile Nistor, contabilul-șef al Asociației Crescătorilor de Albine din Bihor. „La salcâm am avut o producție foarte bună. La tei anul acesta nu va fi la fel de bună față de anul trecut. Am avut ploile acelea chiar în perioada de înflorire”, ne explică acesta.
Apicultorii sunt foarte optimiști și în ce privește mierea de floarea soarelui. „Acum a început sezonul la floarea soarelui. Sper că soiurile cultivate anul acesta sunt melifere, iar producția va fi bună”, spune el.
Ne îndulcim cu miere
Bihorenii sunt atât producători, cât și consumatori mari de miere. Mulți ani media națională la consumul de miere a fost de o sută de grame pe cap de locuitor pe an. În ultimii doi ani a ajuns la 400 de grame pe cap de locuitor pe an, după cum reiese din datele Apidava. Apicultorii își explică creșterea consumului prin numărul tot mai mare al persoanelor carre caută produse naturiste.
Bihorul este pe locul patru la nivel național din punct de vedere al consumului, după Vâlcea, Mureș și Arad, cu 200-300 de grame în plus. „Mierea este puțin mai scumpă decât zahărul, dar este și mai sănătoasă”, spune Nistor. El speră că numărul consumatorilor va crește treptat, ajungând la nivelul statelor occidentale. În Germania se consumă două kilograme de miere pe an pe cap de locuitor.
Exportă de miere
Majoritatea producției de miere din Bihor merge la export. Aproape 70% din mierea bihoreană luptă pe raft