China a fost privita, inca de la inceputul crizei, drept locomotiva redresarii economice, avand in vedere faptul ca se numara printre putinele tari care nu a intrat in colaps total.
Potrivit estimarilor, China va avea o crestere economica de 7,5 procente, in acest an, iar tara vecina, India, de 5,4 procente.
Insa unii analisti sunt de parere ca, in ciuda acestor rezultate exceptionale in timpul crizei economice, cresterea tarilor emergente va avea un efect modest asupra restului globului, deoarece piata americana este mult prea mare pentru a fi inlocuita atat de usor.
In vremuri normale, americanii consuma mai mult decat japonezii, germanii si chinezii la un loc, acestea din urma fiind urmatoarele trei puteri economice mondiale, dupa Statele Unite, spun specialistii publicatiei franceze Le Figaro.
In ultimele luni, guvernul chinez a anuntat o revenire spectaculoasa a economiei, inmatricularile de masini noi si constructiile de locuinte crescand cu 30 - 40 de procente, in timp ce importurile au scazut cu 20%.
Aceasta diferenta este cel putin ciudata, cred analistii. Fie statisticile oficiale sunt pura fantezie a Guvernului chinez, fie pachetele de sprijin financiar, in valoare de 586 de miliarde de dolari, sunt special construite in asa fel incat sa ajute doar productia interna.
In ciuda imensului potential de crestere, Fondul Monetar International considera ca dezvoltarea statelor emergente va fi inabusita, daca tarile avansate nu vor fi la acelasi nivel si nu vor putea tine pasul.
Pentru Occident, cred analistii, nu ar fi avantajos ca tarile emergente sa preia conducerea economiei mondiale. "Cea mai proasta situatie pentru Statele Unite si Europa ar fi daca tarile emergente ar determina preturile pentru materiile prime si activele financiare", a spus Patrick Artus, economist la Natix