Culoarea anormală a ochilor şi lăcrimarea continuă pot ascunde un defect ocular.Fiecare copil trebuie să facă primul consult oftalmologic înainte de vârsta de doi ani, deoarece există boli care nu se manifestă şi, nedepistate, pot afecta ireversibil vederea. Copiii născuţi înainte de 28 de săptămâni şi care au greutatea sub 1.500 de grame sunt în pericol de a face retinopatie de prematuritate, afecţiune determinată de dezvoltarea anormală a vaselor de sânge de la nivelul retinei.
„Pentru a depista această afecţiune, care poate duce la pierderea ireversibilă a vederii, copiilor născuţi prematur ar trebui să li se facă obligatoriu un consult oftalmologic în primele patru-şase săptămâni de la naştere“, explică medicul oftalmolog Andreea Ciubotaru de la Centrul Medical Infosan din Bucureşti.
O altă cauză a orbirii în cazul copiilor nou-născuţi este glaucomul. Copiii care se nasc cu glaucom trebuie operaţi de urgenţă, spun specialiştii. În astfel de cazuri, vederea copilului poate fi salvată doar dacă se intervine chirurgical încă din primele zile de la naştere.
De asemenea, în primele săptămâni de viaţă poate fi depistată cataracta congenitală (opacifierea cristalinului), care, de asemenea, necesită intervenţie chirugicală de urgenţă, deoarece este răspunzătoare de zece la sută din cazurile de orbire la copii. Aceasta se recunoaşte uşor, deoarece pupila, care în mod normal este neagră, devine albă sau gri.
Canalul lacrimonazal poate fi înfundat
Până la vârsta de un an, părinţii trebuie să urmărească atent câteva semne care ar putea ascunde o problemă a ochilor. De exemplu, atunci când ochii lăcrimează încontinuu şi prezintă secreţii mucopurulente poate fi un semn de obstrucţie a canalui lacrimonazal.
Afecţiunea este întâlnită frecvent la nou-născuţi şi poate fi tratată doar chirurgical,