Sistemul bancar a avut pierderi de 54 de milioane de euro pe primele cinci luni. Patru jucatori din primii zece au incheiat luna mai pe minus.
Sistemul bancar a reintrat pe pierdere in luna mai, inregistrand un minus de circa 54 mil. euro (228 mil. lei) conform standardelor romanesti de contabilitate, sub presiunea costului cu provizioanele impuse de creditele neperformante.
In urma cu un an, cand criza inca nu lovise Romania, acelasi sistem bancar raporta un profit net de 438 mil. euro la cinci luni. De altfel, pe tot anul 2008 bancile au raportat in total profituri de 1,27 miliarde de eruo, o mare parte dintre ele platind chiar si dividende de zeci de mililioane de euro bancilor mama din strainatate, in conditiile in care statul roman s-a imprumutat cu 20 mld. euro pentru a face fata repatrierilor de capital privat. Platesc acum pretul mai ales bancile care au excelat in agresivitate, continuand sa se extinda rapid si anul trecut.
Peste 2.000 de oameni au iesit din sistemul bancar in primele cinci luni ale anului, iar 37 de unitati au fost inchise, fata de maximurile istorice inregistrate la sfarsitul lui 2008.
La 31 mai, in banci lucrau 69.545 de angajati, iar retelele teritoriale ale institutiilor de credit numarau 6.516 sucursale si agentii.
Ajustarile de personal si de unitati sunt primele efecte vizibile ale crizei in sistemul bancar, care este impins sa inceapa restructurarea pentru a face fata costurilor in crestere si veniturilor in scadere.
Situatia s-a deteriorat rapid din ianuarie 2009 - prima luna de dupa 2000 in care piata bancara romaneasca a intrat pe pierdere din cauza cheltuielilor necesare acoperirii creditelor cu restante tot mai numeroase. La sfarsitul lunii mai, creditele clasificate ca indoielnic si pierdere, respectiv cu restante care trec si de 90 de zile, au ajuns sa reprezinte 11,5% din tota