Fermierii si taranii, orice producator agricol vor putea lua credite de la banci cu ajutorul unor certificate de garantare eliberate de depozitarii la care hotarasc sa isi depuna marfa, conform unei ordonante de urgenta adoptate de catre Guvern.
Un agricultor care are 100 de tone de grau va merge sa-l depoziteze intr-un siloz autorizat si va primi in schimb un certificat, pe care va fi notata cantitatea depusa si caracteristicile tehnice specifice produsului respectiv. Silozurile vor fi autorizate de catre o comisie a Ministerului Agriculturii si vor fi anuntate. La un pret mediu de 100 euro pe tona de grau, de exemplu, certificatul se va ridica la 10.000 de euro.
Certificatul este valabil un an
Cu acest document, fermierul se poate duce la una dintre bancile care au acceptat sa faca parte din acest program sa solicite pana la 70% din cei 10.000 de euro, in functie de necesitati, daca doreste sa reia ciclul de productie, sau daca, de exemplu, vrea sa isi achizitionize utilaje agricole. Creditul va fi garantat de Fondul de Garantare a Creditului Rural.
Certificatul de depozit este valabil pe un an de zile, timp in care agricultorul poate astepta cresterea preturilor la produsele agricole pe care le poate vinde si in felul acesta isi poate plati creditul la banca.
"Pana acum, actiunea de predare a cerealelor era lasata la mana traderilor, acum vor fi silozuri autorizate, nu va mai sta marfa in grajduri sau magazii insalubre. Prin acest program ne putem depune cerealele si vom avea in acelasi timp bani cu care sa ne reluam ciclul agricol. Pretul se va regla, va functiona piata", crede Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding din Fetesti, una dintre cele mai importante companii agricole la nivel local, dupa cifra de afaceri.
Avantajul acestui program este facilitarea accesului la credite, in conditiile in care pana acu