La sediul din Torino al confederaţiei sindicale Cgil sună zilnic zeci de “badante” (femei angajate pentru a îngriji bolnavi sau bătrâni, într-o familie) speriate că şi-au pierdut sau sunt în pericol de a-şi pierde locul de muncă, din cauza prevederilor din noul pachet de legi pentru siguranţă.
“M-au dat afară. Aşa, brusc. Şi acum nu ştiu unde să mă duc. Nu mai am nici serviciu, nici unde locui”. Zeci de astfel de apeluri sunt primite zilnic la confederaţia sindicală Cgil, de când a fost aprobat noul pachet de legi cu măsuri pentru siguranţă, care pedepseşte pe cei care au în casă imigranţi ilegali.
510 Pe biroul Adrianei Creţu, fostă “badantă”, actuală angajată a Cgil pentru a se ocupa chiar de probleme îngrijitorelor, le-a spus jurnaliştilor de la cotidianul La Stampa că, în ultimele zile, a primit câte cel puţin 20 de apeluri telefonice de la românce care au fost date afară sau se tem că vor fi date. «Se tem. Toţi: şi angajatele, şi familiile la care stau”, a spus Andriana Creţu. Şi teama te face să reacţionezi din impuls: în acest fel, în ultimele zile, zeci de “badante” care lucrează fără permis de şedere s-au trezit în stradă. Alungate de familii, “de teama noilor măsuri prevăzute în pachetul pentru siguranţă”, a mai explicat Adriana Creţu jurnaliştilor italieni, adăugând că multe dintre îngrijitoare lucrează în aceeaşi familie de un an sau doi şi sunt persoane de încredere, însă acest lucru n-a fost de ajuns.
Elena Putină, de la asociaţia Speranza, care oferă asistenţă “badantelor” moldovence, spune şi ea că primeşte zeci de apeluri telefonice pe zi, legate de aceeaşi situaţie şi că zeci de îngrijitoare au ajuns deja să fie aruncate în stradă. «Într-o dimineaţă m-a sunat o doamnă. Plângea. Mi-a spus că familia pentru care lucra, la Chivasso, a dat-o afară din casă. Nu ştia unde să meargă. Era în stradă cu toate lucrurile