Peste 2.000 de oameni au iesit din sistemul bancar in primele cinci luni ale anului, iar 37 de unitati au fost inchise, fata de maximurile istorice inregistrate la sfarsitul lui 2008.
La 31 mai, in banci lucrau 69.545 de angajati, iar retelele teritoriale ale institutiilor de credit numarau 6.516 sucursale si agentii. Ajustarile de personal si de unitati sunt primele efecte ale crizei in sistemul bancar, care este impins sa inceapa restructurarea pentru a face fata costurilor in crestere si veniturilor in scadere.
Dupa trei ani de zile in care bancile cresteau si cu 1.000 de unitati pe an, iar negocierea salariului pentru un post de bancher se transformase intr-o "licitatie" la care participau cate doua-trei banci, sistemul intra vrand-nevrand intr-o perioada de restructurare.
Salariul mediu net pe banca a scazut in luna mai la 3.000 de lei, fata de 3.687 de lei in aceeasi luna a anului trecut.
"Peste tot exista grasime"
"Presiunea spre restructurare nu este resimtita inca de toate bancile. Pentru cultura de creditare, criza este un exercitiu foarte util: pana de curand erau multi jucatori cu o abordare extrem de agresiva, iar acum celor care au impins mai mult li se valideaza sau nu parametrii. Acum iti dai seama in ce masura decizia de a deschide o sucursala intr-un anumit loc a fost sau nu o decizie inspirata. Ma astept la inchideri de unitati, dar probabil si la mutari. Cert este ca agentiile specializate doar in vanzare nu mai merg si trebuie transformate in minisucursale care sa faca si operatiuni cu cash", comenteaza Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank. El considera ca "peste tot exista grasime, chiar si in cele mai performante organizatii", iar prin aceasta prisma criza "are virtutile ei" pentru ca incurajeaza corectarea erorilor in orice corporatie.
Imprumuturile aco