Politica americana, pana mai de curand considerata adversa actiunii hotaratoare in problema incalzirii globale, a intrat intr-o noua era o data cu investirea in functie a presedintelui american Barack Obama.
Acesta a legat politica energetica de economie si a promis sa se indeparteze de dependenta de combustibili fosili pentru a promova surse curate de energie, o actiune care ar conduce la crestere economica si crearea de noi locuri de munca.
Actiunile lui in primele sase luni in acest sens arata ca este si horatat sa puna in practica aceste promisiuni. A impus standarde stricte de eficienta pentru masini, a incurajat discutiile climatice intre marii emitenti globali de gaze poluante si a inclus in planulul de salvare al economiei 90 de miliarde de dolari destinati investitiilor in energia "curata", aminteste The Guardian .
In fine, in urma legii adoptate luna trecuta de Camera Reprezentantilor, America se angajeaza sa reduca din gazele poluante, pana in 2050, o cantitate egala cu cea pe care si-a propus sa o elimine si Uniunea Europeana.
Comunitatea internationala trebie sa ia masuri similare pentru a accelera trecerea la energia curata si reducerea emisiilor poluante. Un studiu al unei echipe de cercetatori de la MIT releva, de curand, ca daca lucrurile evolueaza nestingherite, atunci efectele incalzirii globale ar fi de doua ori mai severe decat se credea pana acum.
Raportul a venit totusi si cu vesti bune: incalzirea poate fi mentinuta sub mult-temutele 2 grade Celsius, daca comunitatea internationala ia masuri ferme si rapide.
Odata cu venirea unui lider constient de efectele incalzirii globale la Washington, s-ar parea ca lumea nu mai intampina niciun obstacol in calea angajarii pozitive in lupta cu clima in schimbare.
Din nefericire, observatorii remarca faptul ca sunt sanse ma