Vechile uzine lăsate în paragină după prăbuşirea URSS sunt transformate, acum, în afaceri profitabile, ce vor îmbunătăţi situaţia de pe piaţa locală a muncii. În ciuda instabilităţii politice din această ţară şi a crizei financiare, mai multe companii vor să investească masiv în Georgia, iar unele proiecte se bucură deja de facilităţi fiscale. Uzinele abandonate după prăbuşirea Uniunii Sovietice sunt readuse la viaţă de către investitorii care se aventurează în regiune, în ciuda crizei şi a instabilităţii politice.
Unul dintre aceştia este Mohammed Refat, vicepreşedinte al companiei egiptene Fresh, care renovează în prezent vechea uzină producătoare de automobile din Kutaisi, în vestul Georgiei. „Într-un an şi jumătate, peste trei mii de persoane vor lucra aici“, a declarat Refat, citat de AFP.
Compania are de gând să investească 1,2 miliarde dolari pentru a transforma uzina într-un atelier de asamblare de aparate electrocasnice. În acest scop vor fi angajate nu mai puţin de 20.000 de persoane. Producţia va începe în luna august şi va fi realizată împreună cu un partener georgian. Acest proiect va obţine statutul de zonă industrială specială, fapt ce îi va permite grupului egiptean să beneficieze de reduceri ale impozitelor şi tarifelor de export. La rândul lor, locuitorii din regiune sunt şi ei entuziasmaţi.
„Aceşti oameni vor să muncească, însă, nu au loc de muncă“, a declarat Guia Djordjoliani, în prezent şomer. „Nu va mai fi niciodată ca pe vremea Uniunii Sovietice, dar sper că acest proiect va fi realizat, pentru că slujbele vor transforma total viaţa multor persoane“, a adăugat Djordjoliani, citat de AFP.
Proiecte de 1,4 miliarde de euro
Fresh nu este însă singura companie interesată să vină în Georgia, ignorând criza economică şi instabilitatea politică din această economie ex-sovietică.