Trenuleţul cu abur sau Mocăniţa este mijlocul turiştilor de a gusta din timpurile străvechi în liniştea pădurii, timp de câteva ore pe Valea Vaserului Un bilet spre trecut costă doar 30 lei. Mocăniţa sau vechiul trenuleţ cu aburi este mijlocul prin care turiştii părăsesc agitaţia oraşelor şi se îmbarcă spre necunoscut. Totul începe de la staţia de tren Vişeu de Sus. Aceasta nu este o staţie obişnuită, ci una forestieră, un depozit de lemne, fără platforme pentru pasageri.
Dimineaţa, în jurul orei 08.30 Mocăniţa porneşte încărcată cu turişti în aventura de o zi prin întunecimile pădurii de pe Valea Vaserului. Străbate întreg defileul Vaserului, până la locurile Novăţ, Făina şi chiar Macarlau.
Ora de plecare din gara CFF Vişeu de Sus este întotdeauna 08.30, iar întoarcerea din Novăţ este în jurul orei 12.00, iar din Bardău, un alt punct de pe vale, este în jurul orei 15.30.
În această vară, Mocăniţa circulă pe Valea Vaserului în fiecare zi, cu excepţia zilei de duminică. În zilele de luni, miercuri şi vineri, trenul urcă 12.8 kilometri, până la Novăţ, iar marţi, joi şi sâmbătă, merge până la Bărdău, la circa 24 de kilometri.
Turişti din toată lumea
Fie că mergi în timpul săptămânii sau la sfârşit Mocăniţa este mereu încărcată cu turişti din toate colţurile ţării şi ale lumii. Pe parcursul excursiei, trenul face numeroase opriri pentru a se alimenta cu apă şi a-şi face provizii de lemn, care sunt combustibilul motorului pe aburi.
De pe traseu, turiştii pot face drumeţii pe munţii din jur, observând panorama deosebită spre Munţii Rodnei, Depresiunea Maramureşului şi celelate sectoare ale Munţilor Maramureşului. În România, în prezent mai există doar câteva asemenea trenuleţe, al căror traseu este reconfortant şi cu efecte tămăduitoare pentru cei prinşi de stresul cotidian.