Actriţa Maia Morgenstern crede că a rămâne fidel destinului tău este o condiţie esenţială pentru a reuşi. Protagonista din celebrul film „Patimile lui Hristos” este convinsă că adevărurile incomode o ajută să-şi păstreze luciditatea. Adevărul: Pentru că suntem la Teatrul Evreiesc, spuneţi-ne ce înseamnă pentru cariera dumneavoastră acest loc?
Maia Morgenstern: Permanenţă! Înseamnă că aici am început la vârsta de 18 ani. Eram după un eşec, adică în primul an după ce am dat şi am încercat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, când am dat examenul, nu l-am luat şi m-am angajat la Teatrul Evreiesc de Stat. Aici am fost primită cu braţele deschise în urma unui alt examen, căci şi aici am dat examen.
Pe vremea aceea erau foarte mulţi candidaţi la teatru. Aici am început cartea de muncă, pe care am 29 de ani de muncă şi am început ca figurant corp ansamblu. Şi de atunci nu am mai părăsit Teatrul Evreiesc de Stat indiferent de colaborările ulterioare.
Acum joc şi la Teatrul Naţional, am colaborat şi în ţară şi în străinătate, pe unde a fost nevoie de mine! Iar acum tot pe scena Teatrului Evreiesc, mulţumită direcţiei teatrului, avem posibilitatea de a studia împreună cu studenţii de la Universitatea Hyperion. Învăţăm şi dăm examene chiar pe această scenă şi este chiar o oportunitate!
Ce trebuie unui actor pentru a fi un bun pedagog?
Pentru mine, asta este foarte greu! Este foarte greu pentru că pedagogia este o meserie cumplit de grea. Trebuie să ai o vocaţie nesfârşită pentru a fi pedagog, pentru a şti să transmiţi celorlalţi ceea ce ai învăţat tu, ceea ce ştii tu şi în acelaşi timp pentru a lăsa să se dezvolte în cei tineri personalitatea, pentru a fi ei înşişi, pentru a nu-i dresa.
A fi pedagog înseamnă a nu-i chinui pe studenţi, ci dimpotrivă. Lucrez cu cea mai mare