Tort zebra cu mure
Ingrediente (pentru 16 felii): Pentru aluat - 100 g faina, 75 g unt rece, 50 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 galbenus, 1 priza sare, faina pentru intins. Pentru blat: 4 oua, 1 priza sare, 40 g zahar, 4 galbenusuri, 1 plic zahar vanilat, 80 g faina, 20 g amidon, 1/2 lingurita praf de copt, zahar pentru rasturnat. Pentru umplutura: 1 kg branza (slaba) de vaci, 600 g mure, 4 foi gelatina alba, 3 linguri rom (sau suc de mere), 120 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 2 linguri zeama de lamaie, 400 g frisca, 1 lingura gem de mure.
Mod de preparare: * Pentru aluatul fraged: Se framanta toate ingredientele, mai intai cu mixerul si pe urma cu mana, pana ce se obtine un aluat neted. Se tine 30 de minute la rece, se intinde in forma de cerc, pe planseta infainata usor, se pune peste el o forma rotunda (cu pereti detasabili) cu diametrul de 26 cm si se taie de jur imprejur marginile care depasesc forma. * Se pune aluatul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt, se coace circa 8 minute in cuptorul incins in prealabil la 200 si se lasa sa se raceasca. * Pentru blat: Se separa albusurile de galbenusuri si se bat albusurile spuma, cu putina sare. Se incorporeaza - in ploaie - jumatate din zahar si se bat in continuare, pana ce se topeste zaharul. Separat, se freaca toate galbenusurile cu restul de zahar si cu zaharul vanilat, aproximativ 5 minute, pana ce devin cremoase si se deschid la culoare. Se incorporeaza crema de galbenusuri in spuma de albusuri, ridicand-o usor, cu telul, dupa care se incorporeaza faina, praful de copt si amidonul. * Se intinde compozitia pe o tava tapetata cu hartie pentru copt, se da la cuptor si se coace 10 minute la aceeasi temperatura si se rastoarna apoi pe un servet presarat cu zahar. Se dezlipeste imediat hartia de pe blat, dar se lasa acolo, pana ce s-a racit. Se taie blatul, pe lung, in fasii late de 4 cm. Pentru