„Adevărul de Seară” vă prezintă un nou episod al serialului dedicat muzeelor mai puţin cunoscute din Cluj. Printre exponatele de la Muzeul Militar Dej se numără şi un tanc folosit în Al Doilea Război Mondial
Anul înfiinţării: 1996
Număr de exponate: peste 5.000
Program de funcţionare: la cerere, în urma unei solicitări adresate Cercului Militar Dej
Intrare gratuită
Chiar dacă Dejul nu reprezintă o atracţie turistică deosebită, cei care se „rătăcesc” prin zonă şi ajung pe strada Petru Rareş, aleea care face legătura dintre Piaţa Bobâlna şi Sinagogă, nu pot să nu observe un tanc care îşi îndreaptă, din spatele unor porţi înalte, ţeava înspre ei. Exact acolo se află Muzeul Militar Dej.
Inaugurat în 1996, la iniţiativa generalului de brigadă Florian Caba, comandantul Corpului 7 Armată „General Nicolae Sova”, ca filială a „Muzeului Militar Naţional”, la fel ca „fraţii” din Bacău, Constanţa sau Oradea, muzeul dejean dispune de o expoziţie permanentă, care include obiecte specific militare din patrimoniul naţional, în proporţie de 90% originale.
Odată intrat în clădirea ce adăposteşte muzeul, fotoexponatele de pe pereţi te introduc instantaneu în lumea războaielor. Alături de mii de „mini-exponate” - medalii, ordine, elemente de echipament, brevete sau obiecte aparţinând unor personalităţi militare - muzeul adăposteşte drapelele de luptă ale tuturor unităţilor militare din Dej.
Şi trofee sportive
Una dintre mândriile celor care răspund de Muzeului Militar Dej este colecţia de trofee sportive a echipei de oină a Corpului 7 Armată „General Nicolae Sova”, colecţie aşezată - parcă intenţionat - în faţa privirii impunătoare a bustului generalului Sova.
În curtea exterioară a Garnizoanei Dej, printre TAB-uri şi alte tunuri, se află „piesa de rezistenţă” a muzeului, un T-34, tanc de mărime medie folosit în cel de