E cauzata de bacterii, virusi, stres sau deranjamente alimentare produse mai ales vara. Increzatori in principiul Cui pe cui se scoate, vechii vindecatori foloseau ca remedii de vindecare tot alimente
Suc sau supa de morcovi
Utilizarea morcovului ca medicament e pomenita inca in scrierile istoricilor greci si romani. In Europa, morcovii au fost cultivati pentru intaia oara la curtea reginei Elisabeta a Angliei. Erau asa de pretuiti, incat a devenit o moda ca femeile sa-si prinda drept podoabe in par frunze de morcovi. Morcovii se bucurau de aceasta favoare pentru ca erau usor de cultivat, aveau un gust delicios si reputatia de a preveni putrefactia interna.
Reteta: pentru ca scapa de diaree, chiar si cronica, beti doua pahare de suc de morcovi pe zi sau mancati un bol de supa de morcovi.
Afine
Dioscoride, celebrul medic din antichitatea greaca, vorbeste despre afine ca despre un leac sigur de vindecare a diareei, cel mai bun din cate exista. Afinele sunt astringente si le vin repede de hac celor mai rebele deranjamente de stomac. Posologia consta in mancatul unui pumn de afine, proaspete sau congelate, de trei ori pe zi, sau in bautul unei cani de suc de afine (125 ml), dimineata si seara, pe stomacul gol.
Mar ras
Si marul este un vechi remediu contra diareei. Curatati de coaja un mar si dati-l pe razatoare. Raderea elibereaza mai repede acidul malic si pectina, doua substante care distrug bacteriile putrefactiei.
Carbune de lemn
Inca din timpuri imemoriale, oamenii mestecau bucati de carbune din lemn, a carui rost era sa absoarba otravurile provocate de diaree.
Reteta: procurati-va carbune medicinal de la farmacie si urmati indicatiile de folosire din prospect. In caz de urgenta, prajiti sau carbonizati bucati de paine. Ele absorb din intestin bacteriile sau virusii