În ultima vreme, pe străzile oraşului au apărut tot mai mulţi vânzători ambulanţi de lozuri ai Loteriei Române. Ei spun că vânzările au crescut faţă de anul trecut şi reuşesc să dea în jur de 50 de lozuri pe zi.
Clienţii lor fideli par a fi cu precădere pensionarii care visează la un câştig rapid, iar banii, spun ei, îi vor cheltui nu pentru ei înşişi ci pentru a-şi ajuta copiii şi nepoţii.
„Şi tinerii cumpără lozuri, răzuibile sau în plic, dar cei mai mulţi sunt cei în vârstă“, spune unul dintre vânzătorii ambulanţi care pot fi întâlniţi în zona băncii Banc Post şi în staţia de autobuz de la Muntenia.
Impătimiţii cumpără săptămânal măcar un loz
Tanti Elena are 74 de ani, trei copii şi cinci nepoţi şi săptămânal trege un loz. Pensia e mică, de muncitor, abia ajunge la vreo 600 de lei pe lună. „Vin aici, în staţia de autobuz şi iau un loz. Nu îmi plac alea de trebuie să le răzuieşti. Mie îmi plac lozurile în plic, alea de le rupi moţu“, spune femeia, încercând să aleagă un loz câştigător de pe taraba vânzătorului ambulant.
Lozul ales de Elena s-a dovedit a fi norocos. Pensionara a câştigat... dreptul de a mai trage încă unul. Se conformează şi mai alege o bucată de hârtie capsată pe care o deschide încet, de parcă tot viitorul ei ar depinde de acest loz. „Am emoţii. Poate am şi eu noroc. Nu vreau bani mulţi. Măcar vreo 100 de milioane, să le dau şi eu nepoţilor mei, să îşi ia jucării şi cărţi pentru şcoală“ zice tanti Elena şi desface biletul.
Are din nou noroc. Încă o şansă. Pe tichet scrie „Mai trage unul“.
La a treia încercare femeia nu mai are emoţii. Ia hotărâtă biletul de pe tarabă şi îl desface repede. „Acum ştiu sigur că nu o să câştig. A fost prea mult de două ori la rând. Sunt deja prea norocoasă“, glumeşte tanti Elena şi deschide lozul, pe care apoi îl strânge în mână şi îl aruncă la coşul de gunoi. „Necâştigător! Ga