O anchetă a guvernului american a conchis că programul secret de interceptări lansat de SUA după atentatele de la 11 septembrie 2001 a jucat "un rol limitat" în prevenirea noilor acte de terorism, relatează AFP. Studiul, întocmit de inspectorii din cinci agenţii guvernamentale, printre care CIA, precum şi din Departamentul Apărării şi cel de Justiţie, a stabilit că marea majoritate a agenţilor au avut dificultăţi în a cita exemple precise ale utilizării interceptărilor pentru a preveni atacurile teroriste.
Numeroşi responsabili din serviciile de informaţii, subliniază ancheta publicată ieri, susţin că programul de supraveghere "răspundea unui deficit" în obţinerea informaţiilor de către serviciile de informaţii după atentalele din 2001.
Ancheta relevă însă că alţi agenţi din serviciile de informaţii, printre care cei din FBI şi CIA, "au întâmpinat dificultăţi în a evalua cu precizie rolul jucat de acest program în prevenirea atentatelor teroriste".
Dispozitivul a permis obţinerea unor informaţii "de valoare în câteva anchete de contraterorism, dar în general a avut un rol limitat în eforturile FBI din lupta împotriva terorismului", subliniază sursa.
Fostul preşedinte George W. Bush a autorizat punerea în aplicare a acestui program, care permitea, fără niciun mandat, plasarea sub ascultare a telefoanelor americanilor care efectuează convorbiri internaţionale.