Bugetele alocate pentru petrecere sau cununia religioasă au fost reduse drastic în acest an din cauza contextului economic nefavorabil. În unele cazuri, darul nu acoperă cheltuielile. Sursa: Reuters
Criza nu a ocolit sectorul nunţilor, astfel că tot mai mulţi români decid să reducă bugetul alocat petrecerii sau să amâne cununia religioasă pentru anii următori, în speranţa unui context economic favorabil. Aversiunea faţă de cheltuieli se remarcă în reducerea numărului de solicitări la agenţiile organizatoare sau la consultanţii personali, forţaţi de circumstanţe să-şi scadă tarifele.
Trendul descrescător se reflectă în rapoartele agenţiilor din domeniu care înregistrează cereri reduse cu mai mult de jumătate faţă de anii trecuţi.
„Dacă voiai să te căsătoreşti până la sfârşitul anului, trebuia să faci rezervările înainte de luna mai, altfel nu mai găseai nimic liber. Acum acceptăm cereri şi din iunie, iulie”, ne-a declarat directorul agenţiei Bon Mariage, Alin Caraman. Anul acesta, Perfect Events s-a axat mai mult pe botezuri, iar cele mai profitabile evenimente au fost balurile de absolvire, care presupun o perioadă mult mai scurtă de pregătiri.
Nici consultanţii personali nu stau mai bine. Solicitările s-au redus cu 60-70%, iar cele mai multe telefoane primite sunt de la clienţi care vor să cedeze localul rezervat pentru a-şi recupera o parte din avans.
Cu ochii la portofel
Chiar dacă datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată o creştere cu 20% faţă de anul trecut a perechilor înregistrate la starea civilă, cununiile religioase şi petrecerile sunt tot mai puţine. Iar cei care au ales să nu renunţe la planurile de nuntă au redus substanţial din bugetul alocat petrecerii.
Din lista lucrurilor dispensabile, cel mai uşor „a căzut” decorul. La acest capitol, dacă o mir